09. juli 2013 · Comments Off on Uteliv – hur ska man klä sig? · Categories: Uteliv

Sverige är ett av de länder i hela världen som har störst skillnad på sitt klimat. Bara på sex månader är det inte ovanligt att det skiljer på 40 grader mellan den varmaste och kallaste dagen. Detta kräver även en hel del av de klädesplagg som vi köper. Även om det är framförallt vinterhalvåret som kräver eftertanke så ställer även sommaren sina krav.

De perfekta kläderna för ett aktivt uteliv hittar du bland annat på Länna Sport, här hittar du de flesta varumärkena för bra kläder. Allt från byxor, jackor, underställ men även cyklar och annat som kan passa för ditt uteliv och din träning.

Det svåraste på vintern är att hålla sig varm utan att svettas. Det bästa sättet är att använda den klassiska ”lager på lager”-metoden. Denna består av fyra lager som är uppbyggda enligt följande:

  • hikingLager Ett – Detta är det lager som bärs tätt inpå huden och består av underkläder. Det behöver inte vara ett helt underställ även om många väljer detta när det är extra kallt ute.
  • Lager Två – Detta kallas för mellanskikten och ska bestå av en varm byxa och tröja eller alternativt skjorta. Det man bör tänka på är att ta till i storlekarna så att tröjan går ner en bit över baken. Annars finns risken att det blir en glipa om man böjer sig framåt.
  • Lager Tre – Detta är det första ytterlagret och består av en vindtät jacka och vindtäta byxor. Många väljer att köpa en vindtät och tjock vinterjacka för att på så vis slippa lager fyra. Detta fungerar bra så länge det rör sig om kortare stunder utomhus och det inte är mycket kallt. Men de som har tänkt vistas ute en hel dag bör inte pruta på det fjärde lagret utan bör ta en något tunnare jacka så att ett ytterligare lager får plats.
  • Fjärde lagret – Utanpå de andra tre lagren bärs en varm och lång jacka. Dun är det bästa materialet vilket håller värmen mycket bra. Det man bör titta på är hur mycket dun som jackorna består av. En tjock stor jacka behöver inte vara bättre än en betydligt mindre eftersom det är mängden av dun som avgör. Många jackor innehåller även fjäder vilket alltså inte har samma värmande effekt.

Se till så du klär dig ordentligt innan du ger dig ut. Om det på hästryggen eller till fots spelar inte så stor roll. Det är alltid en fördel att klä sig enligt lagerprincipen. Blir det för varmt så kan man alltid ta av sig något plagg. Vårvintern kan vara lite lurig då solen står som högst och det kan kännas varmt men luften är inte allt för varm. Det kan börja blåsa upp så se till att alltid klä dig lite mer än vad du tror att du behöver. Enklare att ta av sig ett plagg om man blir för varm än att ta på sig något man inte har med sig. Packa alltid ner något extra plagg i din ryggsäck eller väska.